KURUMSAL

Stratonikeia Antik Kenti- Osman Hamdi Bey Konağı-Lagina Antik Kenti
Toplanma yeri: Garaj Kahvesi
Tarih: 23 Şubat 2025
Toplanma Saati: 09:30
Hareket Saati: 10:00
Parkur: Kültür gezisi-Kolay
Görevliler:
Ahmet ÇAKIR
Ayşe ŞENGÜN
Kayıt Ve Bilgi:
Baki ÇETİNKAYA 0 505 888 68 31
Etkinlik Katılım Bedeli:
Üye : 350 tl.
Üye olmayan : 400 tl.
Etkinliklerimize katılmaya karar vermeden önce etkinlik bilgilendirmesini baştan sona dikkatlice okuyunuz!
Genel Bilgilendirme:
Etkinliklerimiz Türkiye Dağcılık Federasyonu ve Gençlik Spor İl Müdürlüğünden onaylıdır.
Araçlar etkinliğe katılan kişi sayısına göre ayarlandığından en geç cuma 14:00 kadar irtibat telefonunu arayarak bildiriniz.
Faaliyetlerimiz; kulüp üye ve sporcularımıza yöneliktir. Bizleri ve doğayı tanıma adına etkinliklerimize belirli bir sayıda misafir katılımcı kabul edilmektedir. Devamlılıkta kulüp üyeliği ve lisans zorunluluğu vardır.
Bu hafta ki faaliyetlerimiz sportif doğa yürüyüşü olmayıp, kulübümüzün kültür faaliyetidir.
Etkinlik Kuralları:
Etkinliklerimize katılanlar “Milas Dağcılık Ve Doğa Sporları Kulübü Yürüyüş Sırasında Uyulması Gereken Kurallar” formunu okumuş ve kabul etmiş sayılırlar.
Etkinliklere katılanların, gönüllü olarak çalışan grup sorumlusunun ve görevlilerinin talimatlarına uymaları zorunludur.
Etkinlik süresince etkinlik sorumlusu ve rehberin tüm uyarılarına riayet edilir, rehber uygun görmesi halinde güzergâhta değişiklik yapabilir.
Etkinlik Katılım Ücreti:
Milas Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü ticari bir işletme olmayıp spor kulübüdür. Etkinlik de görev alan kişiler gönüllülük esası ile çalışır. Etkinliklerimiz gelir amaçlı olmayıp, ulaşım aracına ödenecek olan ücret etkinliğe katılım sağlayan üyelerimiz arasında eşit şekilde pay edilerek “Etkinliğe Katılım Payı” adı altında ödenmektedir. Faaliyetlerimize mazeret bildirmeden gelmeyenlerden bir sonraki etkinliğe katıldığında gelmediği etkinliğin katılım payı alınacaktır.
Etkinliklerimize misafir ya da ilk kez katılıyorsanız görevliye isminizi yazdırdıktan sonra kulübümüzün aşağıda belirtilen hesabına katılımcılar arasında eşit pay edilen etkinlik katılım ücretini yatırmanız gerekmektedir.
Kulüp Hesap Bilgileri:
Hesap Adı : Milas Dağcılık Ve Doğa Sporları Kulübü
Banka: Türkiye Vakıflar Bankası Milas Şubesi
Iban No: TR77 0001 5001 5800 7301 6593 94
Not: Havale veya EFT yaparken açıklamalar kısmına;
Etkinlik ücreti ödüyorsanız; "Etkinlik Katılım Ücreti" şeklinde açıklama mutlaka yazınız.
Etkinlik Detayları:
Bu hafta Kültür gezisi faaliyetimizi gerçekleştiriyoruz. Stratonikeia Antik Kenti- Osman Hamdi Bey Konağı-Lagina Antik Kentini gezeceğiz.
Önce yolumuzun üzerinde olan Stratonikeia Antik Kentini, daha sonra Osman Hamdi Bey Konağı, Lagina Antik Kenti ardından Güzel köy veya Belen kahvesini ziyaret edeceğiz.
Not: Stratonikeia Antik Kenti için müze kart geçerli olup, Lagina Antik Kenti giriş ücretsizdir.
(Osman Hamdi Bey Konağı geçici olarak ziyaretçilere kapalı olabilir. Bu durumda zamanımız olduğu takdirde Güzel köyü veya Belen kahvesini ziyaret edip, yorgunluk çaylarımızı yudumlayacağız.)
Stratonikeia Antik Kenti, Muğla'nın Yatağan İlçesi'nin 6-7 km. batısındaki Yatağan-Milas karayolu üzerindeki Eskihisar Köyü sınırları içerisindedir. Yerleşmenin adı sırasıyla Atriya, Khrysaoris, İdrias, Stratonikeia ve Eskihisar olmuştur. Kent, MÖ 281-261 yılları arasında tahtta bulunan Seleukos Kralı I. Antiokhos’un karısı Stratonike adına yenilenmiştir. Stratonikeia, hayatta kalmayı başaran gladyatörlerin emeklilik yaşadıkları bir istirahatgâh olması sebebiyle gladyatörlerin kenti olarak bilinir.
Türk tarihinin ilk arkeologu olarak da kabul edilen Osman Hamdi Bey, 1910 yılında İstanbul’da vefat etmiş ve mezarı şu an Eskihisar (Gebze)’da bulunuyor. Konak ise Molla Tahir Bey’in vefatından bir süre sonra gelini Gülayşe Güvenç’e geçmiş. Gülayşe Hanım da 1993 yılında bu konağı Turgut halkına bağışlamış ve 2010 yılında ev restore edilerek ziyarete açılmıştır. Günümüzde konağa gittiğimizde hem Türk ev mimarisinin izlerini hem de Osman Hamdi Bey’in eserlerinin replikalarını aynı ölçekte göreceksiniz.
Karialıların önemli kült merkezi olan Lagina kutsal alanının ünü zamanımıza kadar gelmiş olup bu yöre halen Leyne ismi ile de tanınır. Lagina ve çevresinde tespit edilen kalıntılara göre bölgedeki yerleşimler Milattan Önce (MÖ) 3. bine kadar uzanmaktadır. Yarbaşı mevkiinde ele geçen Eski Tunç Dönemi mezarlarından sonra, bölgedeki en erken buluntular Submiken Dönemi'ne aittir.
Keyifli Ve Güvenli Bir Aktivite İçin Alınması Gereken Malzemeler:
Etkinliğe katılacaklarda bulunması gerekenler;
Rahat bir yürüyüş ayakkabısı.
Kumanya ve su